Pričajmo o rizicima

Vetrobransko staklo na vozilima, sem što predstavlja važnu komponentu dizajna, takođe štiti vozača i ostale učesnike u saobraćaju te obezbeđuje strukturnu stabilnost vozila. Upravo iz tog razloga, šoferšajbne na vozilima igraju jednu od glavnih uloga u održavanju sigurnosti. Zamena vetrobrana je zadatak koji zahteva pažljivu procenu oštećenja.

reaguj-na-vreme

Vetrobran u slučaju saobraćajne nezgode obavlja tri važne funkcije:

1. Vetrobransko staklo sprečava da putnici budu izbačeni iz vozila, čak i u slučajevima kada pojas nije vezan . Statistika govori da 75% osoba koje su izbačeni iz vozila prilikom udes ne prežive nesreću

2. Vetrobransko staklo pruža ojačanje prilikom aktivacije vazdušnih jastuka i deluje kao prepreka između vazdušnog jastuka i spoljašnje sredine. Ako nepravilno postavljeno vetrobransko staklo izletiti iz ležišta tokom nesreće, vazdušni jastuk više neće biti unutar vozila, gde bi trebao biti u cilju zaštite vozača i suvozača . Umesto toga, vazdušni jastuk se završava na spoljašnjoj strani automobila, gde je beskoristan.

3. Vetrobransko staklo obezbeđuje do 70% konstrukcionog integriteta vozila. To isto staklo sprečava krov automobila da se uruši u nesreći sa prevrtanjem . Pogrešno postavljeno vetrobransko staklo može ispasti iz rama tokom nesreće. Ukoliko se to desi, a vozilo učestvuje u nezgodi koja ima za posledicu prevrtanje , verovatna posledica je urušavanje krova i prignječenje putnika . Ova situacija može biti mnogo smrtonosnija za putnike u vozilu, jer su povrede glave daleko izvesnije.

Kada se suoče sa zamenom vetrobrana, mnogi vlasnici automobila biraju drugo staklo opredeljujući se prevashodno za nisku cenu .

Ukoliko se bilo ko odluči na ovakav potez i na bilo kakav način postane učesnik saobraćajne nezgode takva procena ga može koštati života. Iz tog razloga je bitno razumeti da se ne kupuje cena, već roba ili usluga.

Postoje ključne sigurnosne i bezbednosne karakteristike koje nudi kvalitetno auto staklo ugrađeno u skladu sa fabričkim uputstvom. Neke od njih su navedene u nastavku:

 

Vidljivost:

Vetrobran nudi jasnu vidljivost i štiti automobil i putnike od spoljne prljavštine i ostataka na putu.Prema tome, loša vidljivost može biti izuzetno opasna. Male pukotine i ogrebotine na vetrobranu mogu se proširiti, a to to zahteva promenu vetrobrana.

jedna-pukotina-moze-biti-pogubna

Obezbeđuje pravovremenu aktivaciju vazdušniog jastuka:

Vetrobransko staklo pomaže u pravilnom funkcionisanju vazdušnog jastuka. Neispravno postavljen vetrobran može se odvojiti od automobila tokom nesreće. To bi imalo za posledicu potpuno ili delimično neaktivaranje vazdušnog jastuka. Pored toga, kada se vazdušni jastuci aktiviraju, tom prilikom vrše ekstremnu silu ka auto staklu. Vazdušni jastuci imaju kapacitet da momentalno izbace iz rama vozila neadekvatno postavljen vetrobran. Statistika govori da je 60% -80% zamena vetrobrana obavljena nestručno. Kao rezultat, vetrobransko staklo ne nudi dobru kontrolu na skoro 20% vazdušnih jastuka tokom sudara.

bezbednost-je-dobitna

Obezbeđuje zaštitu tokom saobraćajne nezgode:

Vetrobran je stvoren kao fleksibilan element na vozilu koji može da priguši udarnu silu tokom nesreće i spreči posledicu katapultiranja putnika iz vozila.

Pukotina ili oštećenje vetrobranskog stakla može takođe ometati vidljivost sigurnost te se smatra opasnom u eksploataciji. U takvim uslovima popravke vetrobrana su neophodne. Popravka pukotina u vetrobranskom staklu može spasiti vetrobransko staklo i još bitnije ljudski život.

Razumeti šta znači prava usluga zamene ili popravke vetrobrana je od vitalnog značaja za bilo čiju zaštitu.

Neki servisi za zamenu pokušavaju uvećati svoju zaradu ugradnjom manje kvalitetnih ili nesaobraznih auto stakala. Upravo iz tih razloga se klijenti često ,, kockaju’’ sa sopstvenom sigurnošću jer neodgovarajući proizvod ili usluga mogu prouzrokovati oštećenje vozila ili još gore ugrožavanje života.

popravi-danas-zivi-sutra

Kontrolna lista klijenta prilikom odabira servisa za zamenu vetrobrana:

Koji su glavne karakteristike za kvalitetnu zamenu vetrobranskog stakla?

Postoje četiri:

a) Profesionalni tehničar: Prvo pitanje koje treba da postavite jeste da li kompanija obučava sertifikuje tehničare za zamenu vetrobranskog stakla. Ako je odgovor ne, prvo pitanje treba da bude i poslednje pitanje kojeg ste postavili. Sertifikovani tehničari su pravilno obučeni za ispravne metode postavljanja vetrobranskih stakala, a pravilno postavljeni vetrobran može spasiti život u slučaju nesreće. Koristiti takvo vozilo je veliki bezbednosni rizik, koji može bilo koga dovesti u životnu opasnost ili skupo koštati u daljoj eksploataciji.
Sertifikacija osigurava da tehničari imaju odgovarajuće veštine za obavljanje posla, da su ažurirarni po pitanju standarda sigurnosti u industriji te obučeni za odgovarajuće procedure rada. Tehničari moraju da se pridržavaju u potunosti svih fabričkih standarda. Specifikacije proizvođača automobila uključuju stvari poput veličine, oblika i debljine samog vetrobranskog stakla, ali se takođe odnose na tehnike ugradnje.

b) Kvalitetan i ekološki bezbedan lepak za staklo i rezin za reparaciju: Neadekvatan lepak nema dovoljno snagu prijanjanja te u slučaju nesreće neće zadržati staklo u ramu vozila. Nekvalitetan rezin se neće zadržati na mestu i sprečiti dalje širenje pukotine na staklu.

c) Kvalitetno staklo saobrazno fabričkim i zakonskim uslovima: Postoji suštinska razlika u kvalitetu između vetrobranskih stakala koja su na pozitivnoj listi proizvođača vozila i svih ostalih. Proizvođači stakala na nivou Evropske Unije imaju strogu kontrolu kvaliteta te da je sve u saglasnosti sa fabričkom specifikacijom. Ostali proizvođači, od kojih veliki broj dolazi sa kineskog tržišta, ne prate iste standarde kvaliteta.
Gotovo redovno se dešava da ćete na kraju imati probleme nakon ovakve ugradnje poput buke ili curenja vode, propuštanja vazduha, pojave tzv dipotrije stakla i slično. Ovakvo staklo ne zadovoljava ni minimane bezbednosne aspekte jer nema dovoljnu strukturnu čvrstinu pa može doći do povreda opasnih po život.

d) Garancija: Čak i kada radi sertifikovani tehničar, koristeći vrhunske proizvode, stvari mogu krenuti po zlu. Jako je bitno znati koliko je trajanje garancije, da li postoji polisa osiguranja u slučaju štete kao i činjenicu koliko već dugo postoji firma i koju teritoriju pokriva.

mi-vasu-bezbednost-ne-dovodimo-u-pitanje
     Zakažite dolazak      Besplatan poziv

 

Budimo u kontaktu

Ukoliko imate problem sa staklom na Vašem vozilu, Carglass® Vam može pomoći svakog radnog dana od 08:00 do 17:00 i subotom od 09:00 do 14:00

Zakažite dolazak!